Gyengénlátó verzió
NYITÓLAP SZATMÁR-SZATMÁR TELEPÜLÉSEK RENDEZVÉNYEK TÚRAÚTVONALAK SZÁLLÁSHELYEK SZOLGÁLTATÓK TÉRKÉP ÉTELEK ITALOK INFORMÁCIÓK

 

 Untitled Document

Levesek

Áttört tejszínes szilvaleves
Hozzávalók: 50 dkg kimagvalt szilva, fahéj, citrom, 20 dkg cukor, 2 tojássárgája, 3 dkg liszt, 3 dl tejszín, 1 dl bor, 5 dkg reszelt dió
Elkészítése: a vizet cukorral, fahéjjal, reszelt citromhéjjal feltesszük főni. Belerakjuk a szilvát. Ha megpuhult, szitán áttörjük, összekeverjük borral, újból felforraljuk. Forrás közben hozzáadjuk a liszttel, tojással, citromlével elkevert tejszínt. Tűzről levéve reszelt dióval megszórjuk. Fogyasztásáig hűtőszekrényben tároljuk.

Borsos cibereleves
Hozzávalók: 1,5 l cibere, tej, bors
Elkészítése: a téli gyümölcshiányos időkben gyakori étel volt. Ma is elkészíthető. Mikor a cibere megfőtt, megpirosodott, de még nem kemény- kiszedünk néhány befőttes üvegbe valót. Kihűlés után szalicilt hozzáadva az üveget lezárjuk. Leves készítésekor a megfelelő mennyiséget lábasba öntjük és felmelegítjük. Aztán öntünk hozzá felvizezett tejet, borssal ízesítjük. Ha felforrt, azon melegében fogyasztható.

Fekete cibere
Hozzávalók: 2 összmarék tengerikása, 2 maréknyi aszalt szilva, tej, szilvalekvár, só
Elkészítése: a ledarált tengerikását odatesszük enyhén sós vízben főni. Teszünk bele megmosott aszalt szilvát és tejjel feltört egy-két kanálnyi szilvalekvárt. Igazi nagypénteki, böjti étel.

Kaszásleves aszalt szilvával
Hozzávalók: 60 dkg füstölt hús, 3 marék aszalt szilva, búzakorpa, só, cukor, habaráshoz: liszt, tej, tojás, tejföl
Elkészítés: a leveshez dercelevet készítünk: három maréknyi búzakorpát beforrázunk, megcukrozunk. Lefedve egy hétig állni hagyjuk. A darabokra vágott füstölt húst a leszűrt dercelében puhára főzzük. Személyenként egy-egy félmarék aszalt szilvát teszünk bele. Ha ez megpuhult, tejfölös habarással besűrítjük. Ha szükséges, sózzuk is.

Részeges aszalt szilva-leves
Hozzávalók: 5 marék aszalt szilva, 2 dl fehér bor, kis darab fahéj, 3 púpozott evőkanál cukor, diónyi vaj, 1 pohár tejföl, 4 kanál liszt, só
Elkészítése: az aszalt szilvát átmossuk, 1 l vízben feltesszük főzni. Hozzáadjuk a bort, cukrot, fahéjat, sót és puhára főzzük. Tejfölben a lisztet simán elkeverjük, hideg vízzel hígítjuk, és a levesbe szűrjük. Tovább forralva a vajat is hozzáadjuk. Cukorral, borral tovább ízesíthető.

Szilvaleves
Hozzávalók: 1 bő összmaréknyi szilva, 1 evőkanál szilvalekvár, 2 dl tej, cukor, fahéj, habaráshoz: liszt, tej, tojás, tejföl
Elkészítése: a szilvát megmossuk, odatesszük főni annyi vízben, amennyi levest akarunk. Míg a szilva fő, egy evőkanálnyi lekvárt tejben a tűzhely szélén feloldunk, elkeverünk. Hozzákeverjük a leveshez. Ezután habarást öntünk rá, sok tejjel. Fahéjjal ízesíthetjük. Ha savanyú az étel, cukrot is tehetünk bele. Nagyon tápláló.

Forrás: Kiss József: Könyv a szilváról / Agrármarketing Centrum 2001.

A könyv megvásárolható a Lekváriumban (Penyige, Kossuth u. 105.)

Română Magyar